Olejek lawendowy: korzyści, skład, właściwości, działanie farmakologiczne, zastosowanie różnych rodzajów olejku lawendowego w aromaterapii
Najczęściej stosowane olejki eteryczne to hybryda lawendy, wąskolistna i szerokolistna. Liście i łodygi tych konkretnych roślin zawierają maksymalną ilość linalolu i octanu linalylu. Dzięki tym składnikom podczas wdychania zapachu lawendy zmniejsza się napięcie nerwowe, rozluźniają się mięśnie, poprawia się sen i poprawia się nastrój.
Hybryda lawendowa w aromaterapii
Skład olejku eterycznego z lawendy hybrydowej obejmuje takie składniki biochemiczne jak:
- Estry terpenowe: octan linalilu.
- Monoterpenidy: linalol.
Zaletami hybrydowego olejku lawendowego są to, że:
- Wspomaga zdrowy i regenerujący sen, zwalcza nocne przebudzenia.
- Bardzo skuteczny przeciwko przykurczom i skurczom mięśni.
- Ma działanie gojące rany, łagodzi swędzenie; możesz wypróbować go jako lek na każdą chorobę skóry (chyba że masz pod ręką inny, bardziej odpowiedni olejek eteryczny).
- Zwalcza uderzenia gorąca.
- Jest dobrym środkiem przeciwbólowym (na bóle głowy lub migreny).
To właśnie dzięki tym właściwościom hybryda lawendy znajduje szerokie zastosowanie w aromaterapii.
Zastosowania olejku lawendowego z angustifolia
Niezwykle przydatna jest również lawenda wąskolistna lub prawdziwa lawenda (Lavandula officinalis ou angustifolia ou vera).
Ten olejek lawendowy zawiera:
- Monoterpenidy: linalol.
- Estry: octan linalilu.
Ze względu na wysokie dobroczynne właściwości olejku z lawendy angustifolia, jego zastosowanie znajduje szerokie zastosowanie w:
- Zaburzenia układu nerwowego (bezsenność, migrena, zawroty głowy itp.).
- Choroby skóry (rany, owrzodzenia, oparzenia, podrażnienia itp.).
- Bóle mięśni (skurcze, przykurcze itp.).
- Choroby sercowo-naczyniowe (kołatanie serca, nadciśnienie, arytmie itp.).
- Zaburzenia krążenia (obrzęk, zapalenie żył, zapalenie naczyń itp.).
Roślina ta pojawia się przed nami w całej okazałości na niekończących się polach lawendy, pomalowanych od horyzontu do horyzontu we wszystkich odcieniach fioletu. Lawenda to dusza Prowansji, jej słońce i urok! Śpiewanie lawendy francuskiej Prowansji to strata czasu: wszyscy wiedzą, że to klasyka gatunku. Na południu Francji miłość do lawendy wynika przede wszystkim z jej uniwersalnego zastosowania kulinarnego: dodaje się ją do potraw i napojów. Jest częścią wszelkiego rodzaju creme brulee, syropów, herbatników. Prawdziwa obsesja.
Aromat lawendy angustifolia przesądził o jej zastosowaniu w kosmetyce: zawsze była używana w produktach kosmetycznych. A dziś perfumiarze nadal zasłużenie uważają to za „niebieskie złoto" Prowansji. Teraz lawenda stała się prawdziwym skarbem dla rozwoju turystyki. Lawendowe drogi wzdłuż kwitnących pól na południu Francji przyciągają wielu turystów – to nie tylko hipnotyzujący widok, ale także wielka przyjemność dla wszystkich zmysłów. Niegroźny wygląd pachnącej lawendy nie powinien Cię zmylić – może ona odpowiednio walczyć z jednymi z najgroźniejszych wrogów człowieka. 5% roztwór olejku eterycznego wystarcza do zniszczenia prątków Eberta (czynnik wywołujący dur brzuszny), gronkowce, pałeczki Lefflera (czynnik wywołujący błonicę). Lawenda była używana do dezynfekcji i aromatyzowania term przez starożytnych Greków i Rzymian. Znajduje to odzwierciedlenie w samej nazwie rośliny: sięga łacińskiego lavare – „prać”, „prać”. Powodów było aż nadto – w końcu oczyszcza wszystko: ciało i duszę!
Lawenda wąskolistna to wiecznie zielony krzew o wysokości od 20 do 70 cm, który rośnie w małych, przerzedzonych grupach na wzgórzach i niskich skałach basenu Morza Śródziemnego. Lawenda, jak już wiesz, kocha powietrze, przestrzeń, światło i ciepło. Można go znaleźć na suchych, skalistych terenach skąpanych w ciepłych promieniach śródziemnomorskiego słońca. Turyści odkrywają ją na wysokości 1000, a nawet 1300 m n.p.m., na słonecznych zboczach gór alpejskich. Za najcenniejszy surowiec uważana jest lawenda, rosnąca na górskich szczytach otoczonych chmurami.
Jego szarozielone, lancetowate, owłosione liście są zebrane w fioletowe gałęzie z kwiatami. Lawenda kwitnie w lipcu i sierpniu; jej kwiaty tworzą kolczaste kwiatostany w kształcie kolców. Owoce lawendy – 4 suche orzechy zamknięte w filiżance.
Olejek eteryczny z lawendy angustifolia, stosowany w aromaterapii, jest pozyskiwany z kwitnących szczytów za pomocą destylacji z parą wodną. Jest lekko zabarwioną bladożółtą lub nawet bezbarwną, ruchliwą cieczą. Posiada specyficzny lekki i bardzo delikatny zapach i smak. Ze 100 kg wąskolistnych kwiatów lawendy uzyskuje się od 500 do 850 ml olejku eterycznego. To dobry wynik, ale jest wyższy w lawandynie. Dlatego jest trochę droższy. Olejek eteryczny z lawendy angustifolia jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych olejków eterycznych ze względu na swoje dobroczynne właściwości.
Główne działanie farmakologiczne olejku z lawendy angustifolia jest następujące:
- Uspokaja nerwy i rozluźnia mięśnie. Innymi słowy, działa przeciwskurczowo na poziomie ośrodkowego układu nerwowego.
- Działa przeciwzapalnie i zwalcza wszystkie rodzaje skurczów, niezależnie od ich etiologii.
- Silny środek znieczulający ogólny, ma również wyraźny efekt znieczulenia miejscowego. W stomatologii jego łączne stosowanie z olejkiem goździkowym daje bardzo dobre rezultaty.
- Silny środek gojący rany, doskonale odbudowuje skórę.
- Działa uspokajająco, przywraca funkcjonowanie układu nerwowego. Zmniejsza pobudliwość nerwową.
- Antydepresant.
- Działa antyseptycznie i antybakteryjnie (niszczy nawet gronkowca złocistego). Dezynfekuje nie tylko powierzchowne, ale i głębokie tkanki, a także znacząco aktywuje gojenie.
- Skuteczny środek antyseptyczny do płuc, który modyfikuje również wydzielinę oskrzelową, przyczyniając się do wydalania plwociny i śluzu.
- Łagodzi przykurcze mięśni.
- Poprawia trawienie poprzez stymulację wydzielania soku żołądkowego oraz aktywację ruchliwości jelit.
- Usuwa toksyny z organizmu dzięki działaniu moczopędnemu i napotnemu.
- Działa ogólnie tonizująco, wspomaga pracę serca, działa uspokajająco.
- Obniża ciśnienie krwi.
- Wykazuje lekkie działanie przeciwzakrzepowe, przyczyniając się do rozrzedzenia krwi i poprawy krążenia krwi.
- Pomaga przy migrenach.
- Przeciwrobaczy i przeciwpasożytniczy – niszczy pasożyty jelitowe.
- Działa owadobójczo (zabija owady), pomaga przy ukąszeniach trujących zwierząt.
- Pomaga normalizować cykl menstruacyjny, a mianowicie powoduje lub zwiększa miesiączkę.
- Zwalcza mole. Aby to zrobić, nałóż 4 krople olejku lawendowego o wąskich liściach na drewniany talerz i umieść go w szafie. Twoje rzeczy nie tylko pochłoną przyjemny zapach lawendy, ale nie będą cierpieć na mole.
Nie ma przeciwwskazań do stosowania tego olejku lawendowego.
Jeśli planujesz kupić jeden uniwersalny olejek, to lawenda wąskolistna jest dokładnie tym, czego potrzebujesz. Olejek lawendowy to wizytówka francuskiej aromaterapii, uniwersalny środek na wszelkie schorzenia. Olejek eteryczny, który „leczy wszystko” jest niezbędny w każdej rodzinnej apteczce. Jest nie tylko niezwykle skuteczny, ale także dobrze tolerowany i niedrogi.
W przypadku długotrwałego stosowania olejek eteryczny z lawendy wąskolistnej może powodować wysuszenie naskórka. Wtedy lepiej rozcieńczyć go w oleju roślinnym. Ale w żadnym wypadku nie jest toksyczny i jest dobrze tolerowany nawet przez niemowlęta i bardzo małe dzieci. Nakładanie go na skórę jest całkowicie bezpieczne (jest to najskuteczniejszy sposób użycia). Nadaje się również do użytku wewnętrznego i oczywiście do natrysku w powietrzu. Jest całkowicie nieszkodliwy.
Zastosowanie lawendy liściastych w aromaterapii
Lawenda szerokolistna (Lavandula spica: lavandula latifolia cineolifera) to kolejna roślina szeroko stosowana w aromaterapii.
Główne składniki biochemiczne:
- Tlenki terpenów: 1,8-cyneol.
- Monoterpenidy: linalol.
- Monoterpeny.
- Keton: kamfora.
Właściwości olejku lawendowego są skuteczne w leczeniu:
- Oparzenia, w tym ciężkie.
- Ukąszenia jadowitych zwierząt (węży).
- Inne użądlenia (osy, meduzy, skorpiony).
Przede wszystkim zamknij oczy i poczuj przyjemny dźwięk lekkiego wiatru wśród starych kamieni, zanurz się w bezkresnych polach lawendy, gdzie wczesnym wieczorem można usłyszeć urzekające trele świerszczy. Jesteś na południu Francji – w Prowansji. To pierwsza dobra wiadomość.
Drugą dobrą wiadomością jest to, że w symbolicznym języku kwiatów lawenda oznacza szczęście.
Ale nasza sympatia do olejku z lawendy szerokolistnej, której sam zapach poprawia nastrój, wynika nie tylko z rozważań lirycznych – olejek z lawendy znalazł się w książce przede wszystkim ze względu na jego wyjątkową zdolność łagodzenia oparzeń i ukąszeń!
Lawenda szerokolistna to wiecznie zielony krzew, którego wysokość nie przekracza jednego metra. Jasnofioletowe kwiaty na szczycie długich pędów zebrane są w spirale i tworzą nieciągłe kwiatostany. Lawenda kwitnie dość późno – pod koniec sierpnia. Ze wszystkich rodzajów lawendy, lawenda wąskolistna jest zbierana jako ostatnia: jej kwiaty mają tendencję do pochłaniania jak największej ilości słońca.
Lawenda szerokolistna pochodzi z południowej Francji, ale jest jeszcze bardziej powszechna w Hiszpanii, Portugalii i Afryce Północnej. Preferuje ubogie gleby wapienne, typowe dla suchych regionów Europy Południowej. W porównaniu z innymi rodzajami lawendy, lawenda szerokolistna jest bardziej termofilna – ta maminsynka nie lubi zimna! Nie boi się jednak bliskości morza: dobrze rośnie na przybrzeżnych skałach i prawie nigdy nie oddala się od niego wyżej niż 80 metrów.
We Francji lawenda szerokolistna rośnie najczęściej w swoim naturalnym środowisku – rzadko jest uprawiana ze względu na mniej wyraźny aromat w porównaniu z innymi rodzajami lawendy. Być może jego zapach nie jest tak przyjemny (dlatego perfumiarze są nim tak mało zainteresowani), ale dla aromaterapeutów jest prawdziwym odkryciem ze względu na swoje wybitne właściwości jako apteczka codzienna! Z medycznego punktu widzenia ze wszystkich rodzajów lawendy największą wartość ma lawenda szerokolistna.
Do stosowania w aromaterapii olejek lawendowy pozyskiwany jest z kwiatów metodą destylacji z parą wodną. Olejek eteryczny z lawendy szerokolistnej jest prawie bezbarwną, ruchliwą cieczą, czasami o lekko jasnożółtym odcieniu. Ma świeży aromat kamfory z kwiatowymi nutami. To niezwykły olejek eteryczny.
Do uzyskania 700 ml gotowego produktu potrzeba 100 kg lawendy szerokolistnej. Inne rodzaje lawendy z tej samej ilości surowców dają większą ilość olejku eterycznego.
Właściwości farmakologiczne lawendy szerokolistnej:
- Olejek eteryczny jest doskonałym antidotum na ukąszenia jadowitych owadów i węży.
- Świetny do gojenia ran. Niezbędna pierwsza pomoc przy oparzeniach.
- Skuteczny środek przeciwbólowy, zwłaszcza stosowany na skórę, który będzie szczególnie potrzebny przy bólach zębów, migrenach, zapaleniu nerwów czy nawet półpaścu.
- Dobrze radzi sobie z infekcjami grzybiczymi, zwalcza grzyby diploidalne Candida albicans. Pamiętaj o tym oleju, jeśli napotkasz taką czy inną postać grzybicy – dermatologiczną, ginekologiczną lub trawienną.
- Pomaga przy kaszlu i katarze.
- Przydatny przy chorobach górnych dróg oddechowych: zapaleniu ucha, zapaleniu zatok, zapaleniu oskrzeli, utracie głosu, zapaleniu tchawicy, nieżycie nosa, zapaleniu krtani, a zwłaszcza przy silnych atakach kaszlu Zabija wirusy.
- Jest niezwykle skuteczny w wirusowym zapaleniu jelit.
- Stymuluje układ odpornościowy.
- Działanie antybakteryjne jest mniej wyraźne, ale mimo to zasługuje na uwagę: walczy z tak niebezpiecznymi drobnoustrojami jak Staphylococcus aureus czy Colibacillus!
- Koordynuje pracę serca.
- Niezbędne narzędzie w leczeniu większości chorób skóry: od trądziku po łuszczycę, pomaga również przy opryszczce, popękanej skórze, owrzodzeniach, infekcjach grzybiczych i oczywiście oparzeniach. Bardzo skuteczny w przypadku wszystkich rodzajów uszkodzeń skóry – czy to siniaków, skaleczeń, czy ugryzień (pająki, pchły, pszczoły itp.).
- Olejek lawendowy jest przepisywany na bóle stawów i / lub mięśni (artroza, skurcze, reumatoidalne zapalenie stawów).
- Działa tonizująco w stanach depresyjnych, depresyjnych czy wyczerpaniu układu nerwowego.
- Pomaga przy bezwładności myślenia i nietolerancji.
Nie ma przeciwwskazań do stosowania olejku lawendowego z liści szerokolistnych w aromaterapii. Przy długotrwałym stosowaniu produkt ten może wywołać reakcję alergiczną u osób o wrażliwej skórze.

