ℹ️ Як вибрати стрижку в залежності від типу особи, визначте свій цветотип, а також поради по догляду, новинки в світі моди з фото.

Лавандова ефірна олія: користь, склад, властивості, фармакологічна дія, застосування в ароматерапії олії лаванди різних видів

4

Найчастіше застосовується ефірна олія лаванди гібридної, вузьколистої та широколистої. У листі і стеблах саме цих культур міститься максимальна кількість ліналолу та ліналілацетату. Завдяки цим компонентам при вдиханні лавандового аромату знижується нервова напруга та розслаблюються м'язи, налагоджується сон та підвищується настрій.

Лаванда гібридна в ароматерапії

До складу ефірної олії лаванди гібридної входять такі біохімічні компоненти, як:

  • Терпенові складні ефіри: Ліналілацетат.
  • Монотерпеніди: ліналоол.

Користь ефірної олії гібридної лаванди полягає в тому, що вона:

  • Сприяє здоровому та відновлюючому сну, бореться з нічними пробудженнями.
  • Дуже ефективно проти м'язових контрактур та спазмів.
  • Чинить ранозагоювальну дію, заспокоює свербіж; його можна спробувати використовувати як засіб лікування будь-якої шкірної хвороби (якщо під рукою у вас не виявиться іншого, більш відповідного ефірного масла).
  • Бореться із припливами спека.
  • Є хорошим знеболюючим (при головному болі або мігрені).

Саме завдяки цим властивостям гібридна лаванда широко використовується в ароматерапії.

Застосування ефірної олії лаванди вузьколистої

Лавандова ефірна олія: користь, склад, властивості, фармакологічна дія, застосування в ароматерапії олії лаванди різних видів

Лаванда вузьколиста або лаванда справжня (Lavandula officinalis ou angustifolia ou vera) також неймовірно корисна.

До складу цієї лавандової олії входять:

  • Монотерпеніди: Ліналол.
  • Складні ефіри: Ліналілацетат.

Завдяки високим корисним властивостям ефірної олії лаванди вузьколистої широко поширене її застосування при:

  • Розлади нервової системи (безсоння, мігрені, запаморочення та ін.).
  • Шкірні захворювання (рани, виразки, опіки, роздратування та ін).
  • М'язових болях (судомах, контрактурах та ін.).
  • Серцево-судинні захворювання (серцебиття, гіпертонії, аритмія та ін).
  • Циркуляторних порушеннях (набряках, флебіті, васкуліті та ін.).

Ця рослина постає перед нами у всій своїй красі у безмежних лавандових полях, пофарбованих від горизонту до горизонту у всі відтінки фіолетового кольору. Лаванда – це душа Провансу, його сонце та чарівність! Оспівувати лаванду французького Провансу марна справа: всім відомо, що це класика жанру. На півдні Франції любов до лаванди пояснюється насамперед її універсальним кулінарним застосуванням: її додають у їжу та напої. Вона входить до складу всіляких крем-брюле, сиропів, бісквітів. Справжнє наслання.

Аромат лаванди вузьколистої визначив її застосування у косметичних цілях: її завжди використовували у продуктах краси. І сьогодні парфумери, як і раніше, заслужено вважають її «синім золотом» Провансу. Тепер лаванда стала справжнім скарбом у розвиток туризму. Лавандові дороги вздовж квітучих полів на півдні Франції приваблюють численних туристів — це не тільки чудове видовище, але й величезне задоволення для всіх органів чуття. Безневинний вид запашної лаванди не повинен вводити вас в оману – вона вміє гідно боротися з деякими найнебезпечнішими ворогами людини. 5%-ного розчину ефірної олії виявляється достатньо для знищення бацил Еберта (збудник черевного тифу), стафілококів, бацил Леффлера (збудник дифтериту). Лаванду застосовували для дезінфекції та ароматизації терм ще давні греки та римляни. Це відбилося в самій назві рослини: вона походить від латинського lavare – "мити", "прати". Підстав для цього було хоч греблю гати — адже вона очищає все: тіло і душу!

Вузьколиста лаванда є вічнозеленим чагарником заввишки від 20 до 70 см. Росте невеликими прорідженими групками на пагорбах і невисоких скелях середземноморського басейну. Лаванда, як ви вже знаєте, любить повітря, простір, світло та тепло. Її можна зустріти на сухих кам'янистих ділянках, залитих теплим промінням середземноморського сонця. Туристи виявляють її на висоті 1000 та навіть 1300 метрів над рівнем моря, на сонячних схилах альпійських гір. Саме лаванда, що виросла на гірських вершинах в оточенні хмар, вважається найціннішою сировиною.

Її сіро-зелене ланцетоподібне, опушене листя зібране у фіолетові квітконосні гілки. Цвісти лаванда починає у липні та серпні; її квіти утворюють колосоподібні гострі суцвіття. Плоди лаванди – 4 сухі горіхи, укладені в чашку.

Ефірне масло лаванди вузьколистої, що використовується в ароматерапії, екстрагується з квітучих верхівок шляхом дистиляції з водяною парою. Являє собою слабо забарвлену блідо-жовту або навіть безбарвну рухливу рідину. Має специфічний легкий і дуже тонкий запах і смак. Зі 100 кг квіток вузьколистої лаванди отримують від 500 до 850 мл ефірної олії. Це непоганий результат, але у лавандину він вищий. Тому він трохи дорожчий. Ефірна олія лаванди вузьколистої завдяки своїм корисним властивостям – одна з найвідоміших і найвикористовуваніших.

Основна фармакологічна дія ефірної олії лаванди вузьколистої полягає в наступному:

  • Заспокоює нерви та розслаблює м'язи. Інакше кажучи, має спазмолітичну дію на рівні центральної нервової системи.
  • Є протизапальним засобом і бореться з усіма типами спазмів незалежно від їхньої етіології.
  • Сильне загальне знеболювальне засіб, також має виражене місцеве анестезуючу дію. У стоматології його спільне застосування з ефірною олією гвоздики дає дуже добрі результати.
  • Потужний ранозагоювальний засіб, відмінно відновлює шкіру.
  • Має седативний ефект, відновлює роботу нервової системи. Зменшує нервову збудливість.
  • антидепресант.
  • Чинить антисептичну та антибактеріальну дію (руйнує навіть золотистий стафілокок). Дезінфікує не лише поверхневі, а й глибокі тканини, а також суттєво активізує загоєння.
  • Ефективний легеневий антисептик, який ще й модифікує бронхіальні секреції, сприяючи відходженню мокротиння та слизу.
  • Знімає м'язові контрактури.
  • Покращує травлення, стимулюючи виділення шлункового соку та активізуючи кишкову моторику.
  • Виводить шлаки з організму за рахунок сечогінної та потогінної дії.
  • Чинить загальний тонізуючий вплив, підтримує роботу серця, є заспокійливим засобом.
  • Знижує артеріальний тиск.
  • Має легку антикоагулянтну дію, сприяючи розрідженню крові та поліпшенню кровообігу.
  • Допомагає при мігрені.
  • Глистогінний та протипаразитарний засіб – знищує кишкових паразитів.
  • Є інсектицидним засобом (вбиває комах), допомагає при укусах отруйних тварин.
  • Допомагає нормалізувати менструальний цикл, саме викликає чи посилює менструації.
  • Бореться із міллю. Для цього необхідно нанести 4 краплі ефірної олії вузьколистої лаванди на дерев'яну плашку і покласти її в шафу. Ваші речі не тільки вберуть приємний запах лаванди, але й не постраждають від молі.

Протипоказання до застосування цієї лавандової ефірної олії відсутні.

Якщо ви плануєте купити якусь одну універсальну олію, то вузьколиста лаванда це саме те, що вам потрібно. Олія лаванди – флагман французької ароматерапії, універсальний засіб від усіх хвороб. Ефірна олія, яка «лікує все», потрібна для кожної сімейної аптечки. Воно не тільки вкрай ефективно, але ще й добре переноситься і коштує недорого.

У разі тривалого використання ефірна олія вузьколистої лаванди може спричинити висушення епідермісу. Тоді його краще розвести в олії. Але токсичним воно в жодному разі не є і добре переноситься навіть немовлятами і дуже маленькими дітьми. Його цілком безпечно можна наносити у чистому вигляді на шкіру (це найефективніший спосіб його застосування). Воно також підходить і для внутрішнього вживання, і, звісно, ​​для розпилення повітря. Воно абсолютно нешкідливе.

Використання в ароматерапії лаванди широколистої

Лавандова ефірна олія: користь, склад, властивості, фармакологічна дія, застосування в ароматерапії олії лаванди різних видів

Лаванда широколиста (Lavandula spica: lavandula latifolia cineolifera) – ще одна рослина, що широко використовується в ароматерапії.

Основні біохімічні компоненти:

  • Терпенові оксиди: 1,8-цинеол.
  • Монотерпеніди: Ліналол.
  • Монотерплені.
  • Кетон: Камфора.

Властивості лавандової ефірної олії ефективні при лікуванні:

  • Опіків, зокрема й сильних.
  • Укусів отруйних тварин (змії).
  • Інших укусів (ос, медуз, скорпіонів).

Перш за все, закрийте очі і відчуйте приємний шум легкого вітру серед старих каменів, пориньте в нескінченні лавандові поля, де раннім вечором можна почути трелі цвіркунів, що зачаровують. Ви на півдні Франції – у Провансі. Це перша гарна новина.

Друга хороша новина полягає в тому, що символічною мовою кольорів лаванда уособлює успіх.

Але наша симпатія до ефірної олії широколистої лаванди, тільки пахощі якої покращує настрій, пояснюється зовсім не тільки ліричними міркуваннями — до книги ефірна олія лаванди включена насамперед через її унікальну здатність допомагати при опіках і укусах!

Широколиста лаванда є вічнозеленим чагарником, висота якого не перевищує один метр. Блідо-фіолетові квітки на верхівці довгих стебел зібрані в мутовки і утворюють уривчасті суцвіття. Цвіте лаванда досить пізно – наприкінці серпня. З усіх видів лаванди вузьколисту лаванду збирають найпізніше: її квітки прагнуть увібрати в себе якнайбільше сонця.

Широколиста лаванда росте на півдні Франції, але ще частіше вона зустрічається в Іспанії, Португалії та Північній Африці. Вона віддає перевагу бідним вапняним ґрунтам, типовим для посушливих районів Південної Європи. Порівняно з іншими видами лаванди, широколиста лаванда теплолюбніша — ця ніжка не любить холоду! Зате її не лякає близькість моря: вона добре росте на прибережних скелях і майже ніколи не віддаляється від нього вище, ніж на 80 метрів.

У Франції широколиста лаванда найчастіше зростає у природному середовищі — її рідко культивують через менш виражений у порівнянні з іншими видами лаванди аромат. Можливо, її запах і не такий приємний (саме тому вона так мало цікавить парфумерів), але для фахівців в галузі ароматерапії вона є справжньою знахідкою завдяки своїм видатним якостям повсякденної аптечки «швидка допомога»! З медичної точки зору, з усіх видів лаванди широколиста лаванда має найбільшу цінність.

Для застосування в ароматерапії ефірну олію лаванди екстрагують з квіток шляхом дистиляції з водяною парою. Ефірне масло широколистої лаванди є майже безбарвною рухомою рідиною, іноді трохи світло-жовтого відтінку. Має свіжий камфорний аромат з квітковими нотами. Це незвичайна ефірна олія.

Щоб отримати 700 мл готового продукту, необхідно 100 кг широколистої лаванди. Інші види лаванди з такої ж кількості сировини дають більший обсяг ефірної олії.

Фармакологічні властивості лаванди широколистої:

  • Ефірне масло – відмінна протиотрута при укусах отруйних комах і змій.
  • Чудово загоює рани. Незамінна "швидка допомога" при опіках.
  • Ефективний аналгезуючий засіб, особливо при нанесенні на шкіру, який буде особливо затребуваний при зубному болі, мігрені, невриті або навіть лишаї, що оперізує.
  • Чудово справляється з грибковими інфекціями, бореться з диплоїдним грибком Candida albicans. Згадайте про цю олію, якщо зіткнетеся з тією чи іншою формою мікозу – дерматологічного, гінекологічного чи травного характеру.
  • Допомагає від кашлю та нежиті.
  • Корисно при захворюваннях ЛОР-органів: отит, синусит, бронхіт, втрата голосу, трахеїт, риніт, ларингіт і особливо при сильних нападах кашлю. Вбиває віруси.
  • Вкрай ефективно при вірусному ентероколіті.
  • Стимулює імунітет.
  • Антибактеріальна дія виражена менш значно, але заслуговує на увагу: бореться з такими небезпечними мікробами, як золотистий стафілокок або колібацила!
  • Координує роботу серця.
  • Незамінний засіб для лікування більшості шкірних захворювань: від вугрової висипки до псоріазу, також допомагає при герпесі, шкірі, що витріскуються, виразках, мікозах і, зрозуміло, опіках. Дуже ефективно при всіх типах ушкодження шкіри – чи йдеться про забиті місця, порізи або будь-які укуси (павуки, блохи, бджоли і т. д.).
  • Ефірну олію лаванди призначають при суглобових та/або м'язових болях (артроз, судоми, ревматоїдний артрит).
  • Чинить тонізуючу дію при депресіях, пригніченості або виснаженні нервової системи.
  • Допомагає при відсталості мислення та нетерпимості.

Протипоказання до застосування ефірної олії лаванди широколистої в ароматерапії відсутні. При тривалому застосуванні цей продукт може спричинити алергічну реакцію у людей із підвищеною чутливістю шкіри.

Цей веб -сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що з цим все гаразд, але ви можете відмовитися, якщо захочете. Прийняти Читати далі